Travskolan – både för dig som vill börja med trav och för dig som redan är aktiv
Det finns lite mer än 30 travskolor från Boden i norr till Jägersro i söder. De flesta av travskolorna drivs av travsällskapen och är belägna intill en travbana. På travskolan kan du gå oavsett förkunskaper och de har allt från knattekurser för de allra yngsta till licenskurser för dig som kommit en bit och vill börja tävla eller träningskurser för dig som vill veta mer om att träna travhästar. På travskola.se kan du läsa mer om våra utbildningar och boka en kurs hos oss.
Klicka här för att komma till travskola.se
Travgymnasium – för dig som vill ha häst på schemat i skolan
Den stora skillnaden med gymnasier med LIU inriktning trav mot andra gymnasier är, att du kombinerar de vanliga studierna med ditt specialintresse, i en spännande miljö och bland andra elever som delar ditt intresse. På Travskolan i Skellefteå kan du som går eller ska börja gå gymnasiet i Skellefteåkommun ansöka om LIU.
Läs mer om LIU och utbildningar här.
Utbildningar för aktiva, funktionärer och travskolans ledare
För dig som är aktiv i travsporten finns ett antal utbildningar att gå. Du kan läsa mer om utbildningarna på Hästsportens folkhögskolas hemsida, här.
Webbutbildningar
Det finns också ett antal webbutbildningar där flera av utbildningarna är öppna för allmänheten. Du hittar kurskatalogen här. Flera av utbildningarna är ett samarbete mellan Hästsportens folkhögskola, travsällskapen och Svensk Travsport. Läs mer om Hästsportens folkhögskola här.
Länkar, anmälan till kurser och mer information om utbildningar på Travskolan nedan:
Läs mer om travskolans utbildningar och kursutbud här!
Läs mer om travskolans kursbeskrivningar här!
Från och med 1 januari 2020 införs nya och förenklade licensbestämmelser. Det kommer att finnas två typer av tränarlicens, A- och B-, samt en kör- och montélicens. För ponnytravet gäller samma licensbestämmelser som tidigare.
Tränarlicens
A-licens:
Du får träna obegränsat antal hästaroch detta är din huvudsakliga yrkesverksamhet.
Grundkrav A-licens:
B-licens:
Du får träna ett obegränsat antal hästar som du är företrädare eller firmatecknare för, samt fem hästar som du inte är företrädare eller firmatecknare för.
Grundkrav B-licens:
Du ska ha av Svensk Travsport fastställd kompetens och med godkännande ha genomgått av Svensk Travsport föreskriven B-licensutbildning.
Kör- och montélicens
Kör-/Montélicens ger dig rätt att köra/rida i tävling, det vill säga i totalisatorlopp, kvalificeringslopp, premielopp eller poänglopp. Det finns två typer av körsvenskrav, kategori 1 och kategori 2.
Grundkrav för att ta kör- och montélicens:
Körsvenskrav kategori 1:
Du ska ha kört minst 100 lopp senaste fem åren, varav minst 20 lopp senaste två åren. Licenstagare som kör/rider åt andra mot ersättning ska vara godkänd för F-skatt.
Körsvenskrav kategori 2:
Du ska ha godkänd kör-/montélicensutbildning. Licenstagare som kör/rider åt andra mot ersättning ska vara godkänd för F-skatt.
Ponnytrav
För ponnytrav krävs en särskild licens. För personer 25 år och yngre gäller licensen både träning och körning och/eller ridning. Övriga har licens enbart för träning. Har du licens för varm- eller kallblod gäller den på motsvarande sätt för ponnytrav, men du måste ändå ansöka om licens för ponny.